Història del Cava

HISTÒRIA DEL CAVA

La història del cava comença a mitjan segle XVII, quan a Xampanya (França) es van començar a embotellar vins poc abans de finalitzar la primera fermentació. A partir de llavors, van descobrir que es produïen bombolles i les ampolles esclataven. Per aquest motiu, es va començar a intentar millorar el procés d’elaboració d’aquest tipus de vi, amb ampolles més gruixudes i tastant diferents varietats de raïm. Finalment, van aconseguir trobar la fórmula perquè les ampolles no esclatessin, resultant així un vi escumós que es va popularitzar ràpidament. A Catalunya, la producció d’aquest vi escumós comença al segle XIX. L’enginyer Luis Justo i Villanueva com a director de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre va promoure l’elaboració d’un vi escumós de qualitat amb el mètode Champañés, però fent servir les varietats de raïm autòctones del Penedès. Eren elaborats per l’empresa de Reus Soberano & Cia i es deien Xampany de Reus. Més endavant, el 1872 es van elaborar les primeres ampolles de cava a Sant Sadurní d’Anoia seguint el mètode tradicional.

El cava és una beguda espumosa que es fa a partir de la fermentació del vi en ampollas tancades. Aquesta beguda és originària de la regió del Penedès, a Catalunya, Espanya. La història del cava a Catalunya comença a mitjan segle XIX, quan un empresari català, Josep Raventós, viatja a França per conèixer les tècniques de producció del xampany. A partir d’aquí, Raventós decideix aplicar aquestes tècniques a la seva vinya a Sant Sadurní d’Anoia, i el 1872 produeix la primera ampolla de cava.

Amb el temps, la producció de cava es va estendre per tota la regió del Penedès, i va adquirir una gran reputació a nivell internacional. El cava va ser molt popular a la cort del rei Alfons XIII i va ser servit a esdeveniments importants com la inauguració de la línia de ferrocarril Madrid-Barcelona.

Amb els anys, altres cellers de la regió van començar a elaborar cava. Aquesta gran concentració d’elaboradors han convertit actualment Sant Sadurní d’Anoia a la Capital del Cava.El 1887 la plaga de la fil·loxera va arruïnar els cultius de raïm del Penedès. Això va portar una renovació de les varietats utilitzades, amb la introducció de ceps blancs de qualitat en substitució de varietats negres.

El cava va continuar guanyant popularitat i va ser molt consumit durant la Segona Guerra Mundial, ja que el xampany francès era difícil de trobar. El cava va ser exportat a països com el Regne Unit, Alemanya i els Estats Units, on va ser ben rebut. Un cop entrats al segle XX, el cava va viure una espectacular recuperació i durant els anys 20 es va consolidar al mercat espanyol. Durant els anys 50 i 60 molts productors de cava comencen a exportar, especialment al Regne Unit. La utilització de la denominació «Champagne» per comercialitzar el producte va provocar que els productors francesos iniciessin processos judicials que es van resoldre finalment el 1972 amb el llançament la marca Cava recollint el nom comú ja fet servir de «vi de cava». Es tracta d’un vi escumós que té una llarga història, i que cal no confondre amb el xampany. La consolidació internacional va arribar als anys vuitanta. Avui dia, el cava és un dels productes més reeixits de la viticultura catalana, amb una producció de 220 milions d’ampolles a l’any que arriben a consumidors de tot el món.

Actualment, el cava és una beguda molt popular a tot el món, i hi ha moltes empreses i cooperatives que produeixen aquesta beguda. El cava és una part important de la cultura i la gastronomia catalanes, i és un element fonamental de celebracions com el cap d’any i el Nadal.

DIFERÈNCIES ENTRE CAVA I XAMPANY

Hi ha 4 diferències remarcables entre el cava i el xampany. En primer lloc, la procedència geogràfica. Després, el tipus de raïm utilitzat. Al cava intervenen fins a 3 varietats de raïm (Macabeu, Parellada i Xarel·lo). Per contra, el xampany fa servir el Chardonnay i Pinot Noir.Una altra diferència recau en la composició. Mentre els caves són sempre elaborats a partir de vins de la mateixa anyada, el xampany resulta de la barreja de vins de diferents collites. Per acabar, el cava necessita temps més reduïts (2-4 anys) que el xampany (a partir de cinc anys)

TIPUS DE CAVA SEGONS LA HISTÒRIA DEL CAVA

Hi ha fins a 7 tipus de cava. Això depèn de la quantitat de sucre que s’hi afegeix:

  • Brut Nature
  • Extra Brut
  • Brut
  • Extra sec
  • Sec
  • Semisec
  • Dolç

El tipus de cava també depèn del temps de criança:

  • Jove: de 9 a 15 mesos
  • Reserva: de 15 a 30 mesos
  • Gran Reserva: més de 30 mesos

Dieter W. Heinichen 20/04/2023

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio