Dieter celebra el dia internacional de les dones i felicita especialment, totes les dones de Sant Feliu de Buixalleu
Des de fa més de 100 anys, el 8 de març és un dia que celebra els drets conquerits per les dones i commemora la llarga història de lluites i sacrificis per assolir-los.
Origen del Dia Internacional de les Dones
Al març 1857, en el marc de la Revolució industrial, les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York van protestar en massa per les dures condicions de treball. La precarietat s’acarnissava especialment amb la part femenina del sector, els salaris del qual van arribar a ser menys de la meitat que els dels homes.
A Nova York el 1908 –una vaga que, juntament amb la del 1857, passaria a la història–, el 1909 una organització de Dones va celebrar el primer Dia Internacional de la Dona.
El 1910, va tenir lloc la segona trobada Internacional de Dones, a Copenhaguen, Dinamarca. En aquesta ocasió, es va proposar fixar un dia simbòlic –entorn del 8 de març– que servís per reivindicar els drets de totes les dones, principalment el dret al vot. El següent any, es va celebrar per primera vegada el Dia Internacional de la Dona el 19 de març a alguns països europeus com Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa.
Això va ajudar a consolidar el paper de la dona, i al llarg de les dècades següents moltes organitzacions de dones d’altres països es van anar unint a les reivindicacions que es duien a terme durant el mes de març. Fins que el 1975 l’ONU va reconèixer el dia de manera oficial.
Lema del dia Internacional de les dones de 2023
Anualment se selecciona un tema central per celebrar el Dia Internacional de la Dona.
La campanya del Dia Internacional de la Dona 2023 és: «Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere».
Per a aquest any es pretén reconèixer i homenatjar aquelles nenes, dones i organitzacions feministes que donen suport als avenços de la tecnologia transformadora, així com l’accés a l’educació digital que contribueixin a escurçar la bretxa digital de gènere, disminuint les desigualtats socials i econòmiques.
Així mateix, aquesta temàtica té com a finalitat destacar la importància de protegir els drets de les dones i les nenes als espais digitals, així com generar accions orientades a eradicar la violència de gènere en línia.
Un altre aspecte rellevant rau en la incorporació de les dones i grups marginalitzats tradicionalment a la tecnologia, promovent la igualtat de gènere, basats en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. Amb això es fomentarà una educació digital i inclusiva per a un futur sostenible.
Per a l’any 2023 es preveu convocar representants de governs de totes les nacions, sector privat, especialistes en tecnologia i innovació, moviments feministes i activistes per la igualtat de gènere.
S’obrirà un debat sobre les responsabilitats i el rol de l’ecosistema digital a l’accés a les eines digitals i la reducció de la bretxa digital de gènere.